, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Tamburaško čelo
ČELO - tamburaško

Čelo (tamburaško) – je velika tambura baritonskog registra.
- Postoje dve vrste: «ležeće» i «stojeće», koje se isto štimuju a, e, H, Fis i zapisuju u bas-ključu ali su različitog oblika i različito se drže.
- Stojeće čelo je sličnog oblika kao violončelo, ali je hvataljka ravna i hromatski je izdeljena pomoću pragova od čelične žice, a svira se pomoću trzalice od roga.
- Ležeće tamburaško čelo je sličnog oblika i veličine kao gitara ali ima 4 žice, a glava je u obliku puža kao kod violončela. Tonski opseg je preko dve oktave i obuhvata sve tonove hromatskog niza od veliko «Fis» do «c2».
- Deonica čela se piše u bas-ključu i zvuči kao što je zapisano. U malim orkestrima se nalazi jedno čelo, a u većim dva ili više. Čelo u orkestru najčešće ima harmonsku ulogu, jer u ritmu razlaže akorde ili svira prelaze iz jednog u drugi tonalitet. U koncertnim kompozicijama čelo može imati i solističku ulogu, kada se melodija izvodi u baritonskom registru, a postoji i «Končertino za čelo» Branka Rakijaša.
- Najpoznatiji čelisti u Vojvodini su Boško Nikolić-Bocan, Tibor Sabo, Bojan Trenkić, Enriko Horvat i dr.
- Vilini čelisti od 1998 - 2015 : Tibor Sabo, Slobodan Bekvalac, Nebojša Rajnić, Milan Stanić i Vuk Živanović.
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин