, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
У том периоду, кроз друштво је прошао велики број аматера који су доносили и уграђивали богате културолошке, етномузиколошке и сценске вредности народне традиције тадашње СФРЈ.
Играчки ансамбл у периоду 1983-1992.

У времену од 1983. године па до почетка деведесетих КУД Железничар је у свом саставу имао сјајну екипу младих људи који су углавном били чланови најмасовније плесно-фолклорне секције друштва, која је у то време била разврстана у неколико група: почетну, припремну и извођачку. Дугогодишњи секретар друштва био је Данило Јерковић, звани чика Дане. Тадашњу извођачку екипу предводио је све до пред крај 1984. године кореограф Миодраг Марисављевић Цига, када је постављена и последња његова кореографија – Игре из Боке Которске, а почетничку и припремну групу водили су Божа Стојановић и Драган Мирчић. Од Цигине смрти до 1988. године, извођачким саставом руководи кореограф Душан Кркљуш - Гига када ту дужност на годину дана преузима Милорад Лонић - Лонче .
У том периоду, кроз друштво је прошао велики број аматера који су доносили и уграђивали богате културолошке, етномузиколошке и сценске вредности народне традиције тадашње СФРЈ. У наведеном периоду КУД је наступао на многим фестивалима и смотрама . Један од најзначајнијих фестивала на којима је КУД учествовао је Фествал железничких културно-уметничких друштава. Један од првих наступа на том фестивалу у периоду од 1983-1992. године, био је у Цанкаревом дому у Љубљани 30. јуна 1984.године, у организацији домаћег љубљанског КУД-а " Тине Рожанц“. Наше друштво је тада наступало са кореографијом Војвођанских игара коју је поставио Миодраг Марисављевић Цига. На фестивалу су наступала и железничка друштва из Љубљане, Сплита, Краљева, Скопља, Загреба, Сарајева, Косова Поља, Београда и Титограда. Домаћин наредног таквог фестивала, који је одржан у Скопљу 1985 године било је ЖКУД " Владо Тасевски ". Последње југословенско дружење у оквиру овог фестивала, одржано је управо код нас у Новом Саду 21. децембра 1990. године у малој дворани СПЦ Војводина. Том приликом своје умеће су приказала фолклорна друштва из многих градова наше земље и гости - фолклорни ансамбл " Зора " из Мађарске. Током наведених година низали су се многи наступи и успеси на државном и међудржавном плану. Као железничко друштво, путовали смо Југославијом, а и шире и дружили се са многим КУД – овима.
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин