, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Kontra ili Bugarija
KONTRA

Kontra – je tambura koja uglavnom služi za ritmičku pratnju u akordima (trozvuk ili četvorozvuk). Istog je oblika kao E-Basprim ali je od njega malo duža (oko 5cm).
- Postoje dve vrste kontri koje se razlikuju po štimu i obliku. E-kontra se češće koristi, ima 4 žice (prva je udvojena) koje se štimuju: e1, e1, h, gis, e. A-kontra se koristi samo u većim orkestrima, istog je oblika i veličine kao tamburaško čelo, a štimuje se: a, e, cis, A.
- Deonica kontre se piše u violin-ključu, i to samo osnovni ton akorda, a iznad note se stavlja šifra akorda na pr: A, E7, Hm, Gdim i td. Stariji način šifrovanja je imao kružić(o) za durske i krstić(+) za molske akorde, ali se on vrlo retko koristi.
- Način sviranja na kontri je nešto drugačiji u odnosu na Prim ili Basprim, jer se u kontru «udara», tj. trzalicom se vrlo brzo prelazi preko svih žica, a najčešće se svira tzv. «es-tam» ritam, odnosno sviraju se samo nenaglašeni delovi takta. Osim navedenog postoje i drugi načini na pr. kod rubato tempa se koristi tremolo preko svih žica ili arpeđo tj. lagano razlaganje akorada iz harmonske pratnje.
- Kontra u sadejstvu sa Basom ima u orkestru najveće mogućnosti za dinamičko nijansiranje kompozicije. Najpoznatiji kontraši u Vojvodini su Stevan Kormanjoš-Pišta, Dragan Radović, Krešimir Fogaraši, Živko Stepanov-Žika, Vladimir Bugarski, Mihajlo Korać, Siniša Šćitaroci-Obad, Gordon Stopar, Nikola Zorić, i dr.
"Vilini" kontraši od 1998-2015: Nikola Zorić, Vladimir Bugarski, Miloš Smiljanski, Jovan Vasić, Branka Biberdžić, Igor Dacin, Filip Ćosić, Aleksa Đanković ...

Branka Biberdžić svira kontru u TO "Vila"
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин