, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Interpretacioni postupci u muzici za postizanje ekspresivnosti
DINAMIKA I AGOGIKA

Dinamika – u muzici predstavlja mogućnost promene jačine zvuka, što je jedno od najmoćnijih sredstava za ostvarivanje ekspresivnosti prilikom izvođenja nekog muzičkog dela. Promena jačine zvuka može biti nagla ili postepena (crescendo ili decrescendo).
Kao oznake za dinamiku se koriste italijanski izrazi: piano(p)- tiho i forte(f)- glasno, i još nekoliko nijansi: pianissimo(pp), mezzopiano(mp), mezzoforte(mf), fortissimo(ff) i td. Ako se naglasak odnosi samo na jedan ton ili akord koristi se oznaka sforzato(sf).
Dinamičko nijansiranje zavisi od veličine orkestra i vrste instrumenata. U tamburaškom orkestru veću mogućnost promene jačine imaju Prim, Bas i Kontra, a manju Basprimovi i Čelo.
Agogika – naziv za modifikacije tempa, tj. produženje ili skraćenje nekog tona ili grupe tonova, da bi se u interpretaciji postigla veća izražajnost i reljefnost. Prirodna agogika se najčešće razvija paralelno sa dinamikom: ubrzavanje tempa (accellerando) je povezano sa pojačavanjem (crescendo) i obrnuto, usporavanje (ritardando) je povezano sa slabljenjem jačine tona (diminuendo).
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин