, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Narodni instrumenti: TAMBURE
TAMBURA

Tambura – je narodni kordofoni muzički instrument iz porodice lauta, kod kojeg se ton proizvodi okidanjem ili trzanjem žica pomoću trzalice.
Tambura se razvila iz sličnog žičanog instrumenta poznatog još u staroj kulturi Mesopotamije, Persije i Egipta, a dolazi u Evropu sa starim slovenima, arapima i turcima. Na Balkanu se i danas koriste razne vrste tambura u Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Grčkoj, Bosni, Hrvatskoj i Srbiji kao deo folklornih orkestara koji sviraju tradicionalnu narodnu muziku.
- U Vojvodini se u XVIII i XIX veku koristila tambura «Samica» iz koje su se krajem XIX i početkom XX veka razvile dvoglasne, troglasne i četvoroglasne tambure raznih veličina i štimova. Menjao se i oblik tambure od prvobitnog kruškolikog do gitarastog i violinskog oblika kod tamburaškog basa.
- U drugoj polovini XIX veka tambura postaje popularni orkestarski instrument sa tačno određenim ulogama u orkestru, tako da počinje diferencijacija na melodijske (prim, basprim, čelo) i ritmičko-harmonske tambure (kontra i bas). Na Prvoj konferenciji tamburaških entuzijasta 1958.god. u Novom Sadu pored ostalih zaključaka definisan je i osnovni sastav tamburaškog orkestra: I i II bisernica (prim), I i II brač (A-basprim), E-basprim, čelo, kontra i tamburaški bas.
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин