, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Narodni instrumenti: DIPLE
DIPLE

Diple – su narodni duvački instrument sa jednostrukim udarnim jezičkom, a mogu biti sa mehom ili bez njega. Sastoje se iz dve cevi, dužine oko 30 cm, u koje su utaknuti piskovi od trske ili zove, na kojima je zasečen i istanjen elastični udarni jezičak. Na gornji deo cevi, preko piskova se stavlja kutao u koji se direktno duva ustima ili se na kutao pričvršćuje mešina od jareće ili jagnjeće kože u koju se uduvava vazduh kroz duvaljku.
Na cevima može biti po 6 rupica ili je na jednoj cevi 6, ana drugoj 2 rupice. Ton se proizvodi duvanjem i otvaranjem i zatvaranjem rupica na cevima. Svirka je dvoglasna i sastoji se iz kratkih motiva koji se stalno menjaju uz mnogo improvizacije. Diple se koriste u Bosni, Hercegovini, Crnoj Gori i Dalmaciji kao pastirski instrument u dokolici ili u selima za zabavu ili uz kolo.
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин