, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Narodni instrumenti: GAJDE
GAJDE

Gajde – su aerofoni narodni muzički instrument sa jednostrukim udarnim jezičkom. Gajde potiču iz Azije, bile su poznate i u starom Rimu, a korišćene su u Škotskoj, Bavarskoj, Francuskoj, na Balkanu i u drugim zemljama.
Gajde se sastoje iz mešine, prebiraljke (gajdenice), duvaljke i bordunske cevi (brčalo ili prdaljka), a banatske gajde imaju i ručni meh za uduvavanje vazduha u mešinu. Mešina je od jareće ili jagnjeće kože, drži se nadlakticom jedne ruke, a služi kao rezervoar za vazduh koji se ustima uduvava kroz duvaljku (dulac) ili pomoću laktače – ručnog meha koji je pričvršćen za podlakticu druge ruke.
Gajdenica može biti jednocevna (kod dvoglasnih gajdi) ili dvocevna (kod troglasnih gajdi), a ima 5 do 9 rupica koje se otvaraju i zatvaraju prstima obe ruke. Svaka cev gajdi ima poseban pisak od trske ili zove sa udarnim jezičkom koji proizvodi karakterističan oštar ton. Druga cev kod troglasnih gajdi proizvodi samo 2 tona (osnovni i donju kvartu) koji se ritmički smenjuju, a prdaljka proizvodi samo 1 ton koji je 2 oktave niži od osnovnog tona ili od njegove kvinte.
Dvoglasne gajde se javljaju u 2 varijante kao: a) srpsko-makedonske i b) vlaške koje su manjih dimenzija i imaju višu intonaciju. Troglasne gajde takođe imaju 2 varijante: a) svrljiške sa kraćom gajdenicom i b) banatske sa dužom gajdenicom i sa laktačom, što je omogućavalo gajdašu da svira i istovremeno da peva.
Gajde su nekad korišćene za pratnju narodnih igara ili kao svadbeni instrument za pratnju kuma ili starog svata. Najpoznatiji gajdaši u Vojvodini su Rada Maksimović (Srbobran), Branislav Zarić (Kikinda), Maksim Mudrinić (Sivac), Slobodan Trkulja, Bojan Milinković, Miloš Maksić (Novi Sad) i Dragiša Antić (Bukovac).
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин