, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Vertikalna struktura muzičke kompozicije
HARMONIJA

Harmonija – predstavlja akordičku ili vertikalnu strukturu neke muzičke kompozicije koja istovremeno utiče na linearno-melodijsko kretanje (na pr. vođice, septime i dr.) i time doprinosi stvaranju napetosti ili smirenja.
Osnovna harmonska ćelija je akord, a glavni akord durskog ili molskog zvučnog sistema je trozvuk, koji se sastoji od tri različita tona koji su postavljeni jedan iznad drugog u intervalu terce. Sastavni delovi akorda su: osnovni ton , terca i kvinta. Ako je terca velika dobija se durski trozvuk, a ako je mala molski trozvuk. Trozvuci se mogu graditi na svakom tonu lestvice ali neki imaju glavne harmonske funkcije, a neki sporedne.
Glavne harmonske funkcije imaju trozvuci na:
I – stupnju lestvice: tonika (T)
V - stupnju lestvice: dominanta (D)
IV- stupnju lestvice: subdominanta (S)
Sporedne harmonske funkcije imaju trozvuci na II, III, VI i VII stupnju, čijom se kombinacijom sa glavnim trozvucima i četvorozvucima dobijaju velike mogućnosti u izboru akorada prilikom harmonizacije melodije. Harmonija se izučava kao teoretska muzička disciplina u muzičkim školama i akademijama. Svrha takve nastave je upoznavanje sa vrstom i strukturom različitih akorada, sticanje veštine u njihovom spajanju i vođenju glasova, razvijanje harmonijskog mišljenja i osposobljavanje učenika i studenata za harmonsku analizu muzičkog materijala.
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин