, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Narodni instrumenti: FRULA
FRULA

Frula – je labijalna svirala (svira se usnama) od drveta sa prorezom i bridom, koji predstavljaju mehanizam za dobijanje tona. Frula ima oblik cevi dužine 25 do 30 cm sa 6 rupica na prednjoj strani i jednom na zadnjoj (za palac) koja nije obavezna. Ton se proizvodi duvanjem i otvaranjem i zatvaranjem rupica.
Frula ima dva registra, osnovni i oktavni koji se dobija produvavanjem. Tonski niz koji se dobija zavisi od rasporeda rupica, a najčešće je dijatonska durska lestvica čiji osnovni ton zavisi od dužine cevi.
Frule mogu biti skoro tačno naštimovane, tako da je kod dužih frula osnovni ton f, g, a ili b, a kod kraćih c, d, e ili f. Svirka može biti sasvim jednostavna ili vrlo virtuozna sa veoma bogatim ukrasima (triler, mordent, predudar i sl.), tako da se na fruli može izvesti i najkomplikovanija melodija u okviru dve oktave.
Najpoznatiji frulaši u Srbiji su Sava Jeremić, Mikan Obradović, Tihomir Paunović, Velja Kokorić i danas najveći virtuoz Bora Dugić.
U SKUD „Železničar“ se nastavlja tradicija sviranja na fruli, a najpoznatiji „Vilini“ frulaši su Slobodan Trkulja, Milorad Kukić, Dragiša Antić i Miloš Maksić.
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин