, , ,   Почетна
  ЦЕНТАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ - "ВИЛА"
СКУД "Железничар"
Контакт
О нама
 
Čučuk
Godišnji koncert FA Vila

Koncert realizovan u okviru projekta "Iz naše i svetske kulturne baštine" obeležilo je premijerno izvođenje dva izuzetna, sasvim različita, ali nadopunjujuća autorska ostvarenja umetničkog rukovodioca ovog ansambla Milorada Lonića.
Mada je nastala još početkom 1980-ih godina, što ukazuje na vrlo rano ispoljavanje stvaralačke kreativnosti maestra Lonića, koreografija pod nazivom "Čučuk"-muška igra iz Skopske Crne Gore je gotovo 30 godina bila sakrivena od javnosti. Razloga za ovo je više, ali jedan od dominantnih je činjenica da ovo virtuozno i tehnički zahtevno koreografsko delo može da izvodi samo izuzetno pripremljen muški folklorno-plesni ansambl. Osmorica članova "Vile" na čelu sa nadahnutim Srđanom Petrovićem, a uz njega i Miloradom Mirčićem, pokazala su svoje zavidno izvođačko umeće kroz dobru kontrolu tela u grupnim višestrukim okretima u kombinaciji sa čučnjevima, čevorostrukim okretima iz čučnja (Mirčić) i okretima na kolenima (Petrović).
Skladno i poletno, a istovremeno kontrolisano izvedena, sa dobrim osećanjem prostora u smenama kružnih i linijskih formacija, ova virtuozna koreografija se može iščitati kao paradigma muževnosti i maskuline interpretacije folklornog plesnog nasleđa sa teritorije današnje Makedonije.
Uz plesni aspekt ove koreografije, treba pomenuti i jednostavna, ali efektna muzičko aranžmanska rešenja Ivana Saboa u duhu tradicionalnog muzičkog stila ovog područja, utemeljena u prvom redu na svedenom izboru instrumenata (uz kontrabas i kontru, tu su tambura, gajde, flauta i tapan) i linearnim vođenjem melodijskog toka.
Autor teksta: Dr Selena Rakočević

Igrači: Srđan Petrović, Milorad Mirčić, Miloš Lukić, Ivan Savić, Miloš Marić, Milutin Agatonović, Stefan Gajica i Rade Pušonjić
Поштовани посетиоци,
на страницама овог сајта можете "осетити" српску традицију, културу и уметност са нама проживети дух Србије. Поред "живе" песме и музике, доступни су вам ауторски садржаји кореографа Милорада Лонића и музичког композитора и аранжера Ивана Сабо.
Кроз песму и игру >


Фолклорни ансамбл
Тамбурашки ансамбл
Дечији тамбурашки ансамбл
Народни оркестар
Хор "Вила"
Дечији хор "Вила"
Дувачки оркестар
Фламенко група "La Familia"
Камерни оркестар
Инструментални и вокални солисти
Школа народних инструмената
Студио за савремени плес
  Арсенин